vis roken
Na deze cursus roken ben je zelf in staat om een heerlijke paling, garnalen of zalm te roken en je gasten zelf te imponeren. Je leert de kneepjes van het paling roken in de praktijk. Je krijgt antwoord op vragen als;
- wanneer is de paling,garnalen en zalm gaar?
- wat is warm of koud roken en wanneer gebruik ik deze?
- welke houtsoorten gebruik ik wanneer?
- waar koop je goede paling?
- welke rookton kan ik gebruiken
De dorpjes in Waterland staan bekend om hun gerookte vis. Paling natuurlijk, maar ook makreel en haring worden hier al eeuwenlang gerookt. Experiencewaterland nodigt je graag uit om dit zelf te komen leren in Uitdam.
In Uitdam leren wij je om zelf paling te roken. Aal of paling, een verschil is er niet, de benaming paling of aal is plaatsgebonden. Al eeuwen wordt er in Waterland aal gerookt op traditionele wijze. Het is een bijzondere vissoort, die vele duizenden kilometers zwemt om uiteindelijk in onze wateren terecht te komen. Aal wordt beschouwd als een van Nederlands lekkerste delicatessen. Het is daarom niet voor niets dat Uitdam, Volendam en Marken er om bekend staan.
“De geur van smeulend beuken- en eikenhout, de diep bronskleurige en warme paling. Voor de liefhebber gaat er niets boven een warm gerookte paling en een glas goede witte wijn. Een knisperend vuurtje, zon, uitzicht over het water…” (reactie van een van de cursisten)
Garnalen roken
Zelf wel eens garnalen gerookt? En heb je een beeld bij gerookte garnalen met saffraan-aioli, vers gebakken zuurdesem en aardappelsalade? In Scandinavië, op eilanden in de fjorden, staan al eeuwenlang kleine houten rokerijen (rokeriet genoemd). Wij hebben een Scandinavisch familiecontact en we hebben deze traditie naar Nederland gehaald. Ook deze garnalenrooktechniek leren wij je.
In dit bedrijfsuitje ga je er zelf mee aan de slag. Je leert een gerecht bereiden waar je nog lang over na zult praten. En waar je op de dag van dit bedrijfsuitje van gaat smullen!
Locatie
In Amsterdam Noord geven wij je deze bijzondere cursus. Je leert in vier uur tijd de kneepjes van het roken (rijgen, drogen, garen en afroken). Tijdens de cursus worden er hapjes en drankjes geserveerd. Aan het eind van deze cursus heb je genoeg kennis om zelf te roken en jouw gasten te verrassen.
Duur: 4 uur
Inclusief: 1 pond Paling, 1 ons gerookte garnalen, zalm 2 consumties,
Aan het einde van de workshop worden de gerechten geserveerd met Zweedse aardappelen, mierikswortel, saffraan aioli en salade.