Monnickendam
Monnickendam is een van de oudste steden van Holland. Het werd gesticht door Friese monniken die onvermoeibaar in de modder ploeterden en dijken bouwden om het water tegen te houden.
Monnickendam is een van de stops op onze Windmolens Zaanse Schans en platteland tour. Het centrum, met zijn oude sluis, speeltoren en waag vormt een oer-Hollands plaatje. In de haven liggen veel oude zeilschepen zoals botters en tjalken, platbodems met hun typerende zwaarden aan de boorden.
De oorsprong van Monnickendam zit hem in de naam. Monniken waren in de middeleeuwen de enigen in de Lage Landen die een beetje professioneel dijken konden bouwen. Als je zoiets aan de adel overliet, wist je namelijk zeker dat je je stad kon opdweilen bij stormvloed. Het klooster van Monnickendam zorgde er dus voor dat de stad droge voeten hield.
Monnickendam
Monnickendam kreeg dan ook al in de veertiende eeuw stadsrechten van de graaf van Holland, Willem V. Stadsrechten waren in die tijd de ultieme droom van elke stad. Met deze privileges konden de burgers namelijk doen wat ze wilden, zonder dat adellijke heren zich ertegenaan gingen bemoeien. Monnickendam had een eigen rechtskring met een eigen wetgeving, een eigen rechtspraak en een eigen bestuur. Met de stadsrechten in de hand kreeg Monnickendam bovendien een vooraanstaande positie in Holland.
Bij het aanbreken van de Gouden Eeuw was Monnickendam dan ook een van de oprichters van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Van heinde en verre kwamen er mensen op de vrijzinnige stad af. Monnickendam werd groter en groter, er kwamen kerken en een klooster bij en de ommuring werd geupgraded met omwallingen, poorten en bastions. Voor de joodse gemeenschap verrees een synagoge.
De binnenstad van Monnickendam is ontzettend mooi bewaard gebleven. Bovendien heeft Monnickendam lang niet zoveel toeristen als naburig Volendam. Er is daarom weinig fantasie voor nodig om je voor te stellen hoe het leven er destijds aan toe ging. Een van onze favoriete stops op onze tours!
Country name | The Netherlands |
---|